Meer coronadoden bij jonge mensen met verstandelijke beperking

Onder mensen met een verstandelijke beperking zijn er naar verhouding ruim vier keer zoveel aan corona gestorven als bij de doorsnee bevolking. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc in The Lancet Public Health.

"In de twee coronajaren zijn tenminste 785 mensen met een verstandelijke beperking aan covid overleden, ruim 600 meer dan verwacht zou worden op basis van de sterfte in de algemene bevolking", melden de Nijmeegse onderzoekers. Was die verwachting uitgekomen, dan waren het er circa 180 geweest. Het verschil manifesteerde zich ook vooral op jongere leeftijd: er stierven relatief veel jonge mensen met een verstandelijke beperking.

Mensen met een verstandelijke beperking, volgens een van de definities zo'n 440.000 in ons land, leven gemiddeld al vijftien jaar korter. Maarten Cuypers en collega’s van de Afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en de Academische werkplaats Sterker op eigen benen onderzochten het effect van de coronapandemie op juist deze groep.

Slechtere algehele gezondheid geeft verhoogd risico op ernstig verloop van covid 

"Preventie en het naleven van de basisregels zijn moeilijker en binnen instellingen en woongroepen is er een verhoogd risico op besmetting door de vele nauwe contacten. Daarnaast bleek uit eerder onderzoek dat de vaak slechtere algehele gezondheid een verhoogd risico geeft op ernstig verloop van covid", zegt Cuypers. "We zagen ook dat sterfte door kanker, aandoeningen aan de hersenen en zenuwstelsel en door externe oorzaken (zoals een val) sterker zijn toegenomen onder mensen met een verstandelijke beperking dan in de rest van de bevolking." Deze sterfgevallen zijn niet meegeteld bij genoemde 785.

Een en ander is volgens de wetenschappers "een aanwijzing dat de bestaande gezondheidsverschillen tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking tijdens de pandemie verder zijn vergroot. Er zijn ook weinig gerichte maatregelen genomen om deze groep te beschermen.’'

Meer aandacht 

Ze zeggen dat er meer aandacht moet komen voor de kwetsbaarheid van mensen met een handicap. Ook moet er een "betere infrastructuur" komen om risicogroepen in zulke crisissituaties in de gaten te houden.

Door: ANP