Normal_studieschuld

De meeste partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen zijn vooralsnog geen voorstander van het laten registreren van studieschulden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Slechts drie van de vierentwintig onderzochte partijen kiezen hier wel voor. Dit blijkt uit onderzoek van Geldshop.nl.

Geldshop, onafhankelijk adviseur en bemiddelaar in consumptief krediet, bekeek de verkiezingsprogramma’s en vroeg alle politieke partijen naar hun standpunten over studieleningen. De BKR-registratie is onder andere bedoeld voor consumptief krediet, terwijl een studielening wordt gezien als een investeringskrediet. Om deze reden staan studieleningen niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Ruim 70 procent van de gevraagde partijen vindt dat studieleningen niet BKR-geregistreerd moeten worden. Een kleine minderheid, waaronder SP en CDA, zijn wel voor een BKR-registratie van studieleningen. Gebaseerd op de huidige peilingen, zal er geen meerderheid te vinden zijn voor het bij de BKR registreren van de studieschuld.

De verdeeldheid onder de partijen is groot; het gros van de partijen wil studieschulden niet BKR-registreren, terwijl een ander deel juist kiest voor versoepelde rentetarieven en weer een ander deel terug wil naar de basisbeurs. Het blijft een thema dat voor veel discussie zorgt.

Madiha Leuven, ceo van Geldshop: “De nationale studieschuld is nooit zo hoog geweest; studenten moeten bij elkaar 17,9 miljard euro terugbetalen aan de overheid. Vijf jaar terug was dit maar 12 miljard, zo blijkt uit cijfers van DUO. Verschillende media meldden deze week dat er bijna 700.000 (ex-)studenten een studieschuld open hebben staan. Studeren is naar onze mening een basisrecht in een ontwikkeld land, waarin we met elkaar moeten voorzien. Een bestendige toekomstgerichte oplossing zou heel goed zijn voor Nederland. De oplossing zit niet in een leenstelsel dat onze kinderen in de schulden brengt, zonder enige vorm van bewaking. Fijn dat een aantal partijen dat ook inziet.”

Een overzicht van alle onderzoeksresultaten, inclusief antwoorden per politieke partij, is te vinden op de onderzoekspagina.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids