Normal_china_tempel

De plannen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) om een campus op te starten in het Chinese Yantai lijken steeds serieuzer te worden. De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met een belangrijke wetswijziging, waardoor de samenwerking mogelijk is. Dat meldt RTV Noord.

Voordat de plannen daadwerkelijk doorgezet kunnen worden, moet zowel de Eerste Kamer als de Raad van Toezicht van de RUG de wetswijziging goedkeuren. Mocht dat gebeuren, dan is Groningen de eerste universiteit in ons land die een campus in China opent. De samenwerking gaat tussen de University of Groningen Yantai (UGY) en de agrarische universiteit van Beijing. Het doel is niet alleen om de uitwisseling tussen Nederlandse en Chinese studenten te bevorderen, maar ook om de samenwerking in het bedrijfsleven tussen beide landen te versterken.

Op termijn hoopt de Groningse universiteit twintig bacheloropleidingen en tien masteropleidingen aan te kunnen bieden in Yantai. Daarnaast is het de bedoeling dat er promotie- en postdoctoraalplekken komen. De komst van een Groningse campus in China moet het aantal studenten doen groeien, omdat de universiteit zich graag als ‘global university’ wil identificeren. Yantai is een industriestad, dus de samenwerking zal zich vooral op de vakgebieden economie, planologie en wiskunde richten.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids