Logo_studenten__studeren__werken__huiswerk__laptop__blij__hbo__uni__mbo

Studenten zijn de laatste tien jaar meer op de universiteitscampus te vinden. Nederlandse universiteiten kunnen door efficiënter gebruik te maken van het beschikbare vloeroppervlak 22 procent meer studenten herbergen dan tien jaar geleden. Dit blijkt uit het onderzoek 'Campus NL: investeren in de toekomst', dat in opdracht van de Nederlandse universiteiten is uitgevoerd. Dit meldt de VSNU.

Anders dan tien jaar geleden, hebben studenten in toenemende mate behoefte aan fysieke ontmoetingsruimtes en studiewerkplekken. Als er aan deze behoefte tegemoet gekomen wordt door de universiteiten, heeft dit ook een positieve invloed op het studiesucces en de tevredenheid van studenten. Een eigen identiteit als universiteit wordt weer belangrijker gevonden, blijkt uit het onderzoek.
 
Goede faciliteiten en huisvesting zijn voor de student van nu essentieel. Universiteiten haken hier steeds slimmer op in: ruimtes worden efficiënter benut en de kwaliteit van de huisvesting neemt toe. Dit heeft geleid tot 22 procent meer studenten en 4 procent meer medewerkers  op basis van een full time dienstverband. Het bepalen van hoeveel en welk type ruimten op de campus nodig zijn, is steeds ingewikkelder geworden. Variabelen zoals studentenaantallen zijn voor universiteiten soms moeilijk in te schatten en mee te nemen in de huisvestingsplannen. Ondanks de positieve inspanningen is 16 procent van de campus nog in slechte tot zeer slechte technische staat.
 
Het onderzoek 'Campus NL: investeren in de toekomst' is gedaan naar aanleiding van de wens van universiteiten om meer samen te werken in het verbeteren van de managementinformatie over de campus. Met het transparant maken van de informatie kunnen universiteiten onderwijs en onderzoek beter ondersteunen en huisvestingsbeslissingen goed onderbouwen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids