Normal_lege-portomonnee-geld

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) trekken bij minister Bussemaker van Onderwijs aan de bel over de hoge extra studiekosten voor studenten. De studentenorganisaties kregen de afgelopen maanden veel klachten van studenten die onrechtmatige extra bijdrages moesten betalen voor studiematerialen of activiteiten. Dit melden RTL Nieuws en NOS.

De materialen of studie-activiteiten waarvoor opleidingen een extra bijdrage vragen zijn formeel niet verplicht. In de praktijk komt het er echter vaak op neer dat studenten die weigeren te betalen studiepunten mislopen en dus hun diploma niet kunnen halen. Dat is in strijd met de wet, aldus voorzitter Jan Sinnige van ISO.

Het probleem dat ISO en LSR bij de minister aankaarten is niet van de laatste tijd. Drie jaar geleden speelde het ook al. De minister stelde toen vast dat het betalen van het collegegeld voldoende moet zijn om de kosten voor een opleiding te dekken. Een tijd lang hielden universiteiten en hogescholen zich aan de afspraak maar sinds enkele maanden neemt het aantal meldingen van studenten weer toe, zegt Sinnige.

Bij klachten neemt het ISO contact op met de onderwijsinstelling. Niet alle opleidingen hebben hier  een boodschap aan en sommige opleidingen reageren zelfs helemaal niet meer, vertelt Sinnige. De beide bonden vinden het nu tijd voor actie. Morgen spreekt het ISO met de minister in de hoop dat zij de problemen gaat aanpakken.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids