Normal_student__studeren__leren__aantekeningen__college__schrijven

Vanaf 16 januari tot en met 12 maart mogen studenten hun mening geven over het onderwijs in de Nationale Studenten Enquête. De studentenoordelen worden op 18 mei 2017 openbaar gemaakt op Studiekeuze123.nl. Hogescholen en universiteiten gebruiken de resultaten om het onderwijs te verbeteren. Dit meldt Studiekeuze123.nl.

In het landelijke onderzoek worden dit jaar 730.149 studenten van 70 hogescholen en universiteiten in Nederland uitgenodigd hun mening te geven over hun studie en hogeschool of universiteit. “Dit gebeurt elk jaar massaal; in 2016 deed maar liefst 42,9 procent van de studenten mee aan de Nationale Studenten Enquête (NSE)”, aldus Ingrid Kolkhuis Tanke, directeur Studiekeuze123. Hoe beoordelen zij bijvoorbeeld hun docenten, de inhoud van de opleiding of de voorbereiding op de loopbaan?
 
Om te achterhalen in hoeverre studenten tevreden zijn over het uitdagende karakter van het onderwijs, zijn dit jaar vragen toegevoegd als ‘hoe tevreden ben je over de mate waarin studenten elkaar inspireren om goed te presteren’ en ‘hoe tevreden ben je over de mate waarin je opleiding de ruimte geeft om in de studie je eigen interesse te volgen’.
 
Van studenten wordt verwacht dat zij beschikken over kennis en vaardigheden waarmee ze in internationale contexten in binnen- en buitenland uit de voeten kunnen. In de NSE 2017 zijn daarom nieuwe vragen opgenomen, waaronder ‘hoe tevreden ben je over de mate waarin je wordt gestimuleerd in het buitenland te gaan studeren’ en ‘hoe tevreden ben je over de mate waarin in het studieprogramma aandacht wordt besteed aan internationale aspecten’.
 
De NSE is het grootschalige landelijke onderzoek waarin jaarlijks studenten in het hoger onderwijs worden uitgenodigd om hun mening te geven over hun opleiding en instelling. De NSE valt onder de verantwoordelijkheid van Stichting Studiekeuze123. Het onderzoek wordt uitgevoerd door GfK. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids