Normal_muis_internet_computer

Methodologen van Tilburg University en de Universiteit van Amsterdam hebben een eenvoudige webapplicatie ontwikkeld waarmee statistische fouten automatisch kunnen worden opgespoord in wetenschappelijke artikelen over psychologie. Onderzoekers kunnen er hun eigen werk mee checken voordat ze het naar een wetenschappelijk tijdschrift sturen en voor wetenschappelijke tijdschriften is het bruikbaar in het beoordelen van aangeboden artikelen. Dit meldt Tilburg University.

De webapp heet Statcheck en is sinds 26 september 2016 te gebruiken. Het programma Statcheck dat eraan ten grondslag ligt, bestaat al een tijdje binnen de open source statistieksoftware R en werd geschreven door Sacha Epskamp van de UvA en Michèle Nuijten van Tilburg University. Met de nieuwe app kunnen ook mensen die niet in R kunnen programmeren, toch Statcheck gebruiken. Het programma checkt of gerapporteerde p-waarden wel kloppen met de bijbehorende data.

Uit eerder onderzoek van Nuijten waarin ze zo’n 30 duizend psychologische artikelen controleerde met Statcheck, bleek dat ongeveer de helft van de psychologische artikelen minimaal één fout bevat. Het gaat meestal om kleine slordigheden, maar in één op de acht artikelen staat een fout die de statistische conclusie beïnvloedt. Nuijten hoopt dat het gebruik van Statcheck met deze gratis webapp een normale zaak wordt onder wetenschappelijk psychologen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids