Normal_geld_rekenmachine

Een Kamermeerderheid vindt dat er een maximum moet komen aan de kosten van een vervolgstudie. De PvdA vraagt minister Bussemaker van Onderwijs om zo snel mogelijk met een plan te komen voor de verschillen in de kosten van een tweede opleiding. De SP heeft de minister inmiddels Kamervragen gesteld. Dat meldt NOS.

De kosten voor een tweede studie verschillen onderling enorm, het verschil kan oplopen tot duizenden euro's. De Kamerleden denken dat dit tot gevolg heeft dat minder studenten een tweede opleiding gaan volgen. De Volkskrant kwam eerder vandaag al met het nieuws dat in vijf jaar tijd het aantal studenten dat aan een vervolgopleiding begint met een derde is afgenomen.

Sinds 2011 mogen hogescholen en universiteiten mogen het collegegeld zelf bepalen. De verschillen zijn soms erg groot. Partijen in de Tweede Kamer pleiten daarom al langer voor meer transparantie van instellingen over het collegegeld voor een tweede opleiding. Een aantal partijen vroeg eerder al aan Bussemaker om te kijken naar een regeling met maxima. Volgens SP-Kamerlid Van Dijk is het nu hoog tijd voor zo'n wetsvoorstel. “In plaats van ambitieuze mensen ruim baan te geven vragen we hen absurd hoge bedragen te betalen. Daar moet echt een maximum op”, aldus Van Dijk op radio 1. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids