Logo_vrije_universiteit_amsterdam_vu_logo_2

Op 17 mei 2016 heeft het College voor de Rechten van de Mens geoordeeld dat er sprake was van leeftijdsdiscriminatie bij de reorganisatie van de Faculteit Aard- en Levenswetenschappen (FALW) van de Vrije Universiteit Amsterdam in 2014. De rechtszaak die op 13 april voorkwam was aangespannen door twaalf ontslagen FALW-medewerkers. De uitspraak bevestigt het gevoel dat vanaf het begin bij de ondernemingsraad leefde, namelijk dat de gemaakte keuzes bij de reorganisatie van FALW niet eerlijk zijn geweest. De ondernemingsraad vindt het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens zeer verontrustend. Dit meldt de ondernemingsraad van de Vrije Universiteit.

Voor de ondernemingsraad is het van belang dat een passende oplossing wordt gevonden voor alle medewerkers getroffen door besluiten die genomen zijn – in deze en andere reorganisaties – op basis van leeftijdsdiscriminatie, dus inclusief de medewerkers die niet mee hebben gedaan aan de zaak bij het College voor de Rechten van de Mens. Niet alleen bij de reorganisatie FALW is er sprake van een buitenproportioneel aantal boventallige 50-plussers, ook bij de reorganisatie van de Bedrijfsvoering VU in 2013–2015 is dit het geval geweest. Bij FALW is het percentage 67 procent, bij de reorganisatie van de Bedrijfsvoering was dat 64 procent, waarbij ook nog opvallend is dat maar liefst 37 procent van deze 50- plussers ouder is dan 60 jaar. 
 
De ondernemingsraad heeft het college van bestuur opgeroepen met nieuw beleid te komen om dergelijke discriminatie bij reorganisaties in de toekomst te voorkomen en zal het totstandkoming van dit nieuw beleid nauwlettend volgen. Het is een taak van het college van bestuur om ervoor te zorgen dat reorganisaties die uitgevoerd worden in onderdelen van de universiteit plaatsvinden zonder discriminerende gevolgen. 
 
© Nationale Onderwijsgids