Normal_wetenschap__onderzoek__innovatie

Wetenschappers van de Radboud Universiteit hebben samen met internationale wetenschappers een speciale Breakthrough Prize gekregen voor hun bijdrage aan de ontdekking van zwaartekrachtgolven. Dit meldt de Radboud Universiteit.

De prijs van 3 miljoen euro gaat gedeeltelijk naar de drie belangrijkste initiatiefnemers van het Laser Interferometry Gravitational-wave Observatory (LIGO) en gedeeltelijk naar de 1012 internationale deelnemers die de resultaten publiceerden. Vanuit Nederland deden wetenschappers van Nikhef, VU Amsterdam en de Radboud Universiteit mee. 
 
Volgens astrofysicus Nelemans van de Radboud Universiteit is de prijs een erkenning voor het harde werk van zowel de grondleggers van LIGO als het hele team. 'De prijs benadrukt wat wij ook zo belangrijk vinden aan de ontdekking: een hele nieuwe manier om het heelal te bestuderen'.
 
De Breakthrough Prizes zijn in 2012 in het leven geroepen als eerbetoon aan belangrijke en recente wetenschappelijke prestaties in natuurkunde, natuurwetenschappen en wiskunde. Alle natuurkundigen die theoretisch, mathematisch of experimenteel de mysteries van het universum onderzoeken, kunnen in aanmerking komen voor de prijs.