Studenten Radboud Universiteit weggestuurd bij hoorcolleges: zalen zitten overvol

Zijn er te veel studenten bij de Radboud Universiteit? Deze week moesten studenten van de grote studies de collegezalen verlaten. Die zaten namelijk propvol, waardoor studenten op de grond moesten zitten of helemaal niet aanwezig konden zijn bij de hoorcolleges, meldt het AD.

De start van het eerste college van Algemene inleiding in de Psychologie begon chaotisch. In de collegezaal is plek voor 224 studenten, maar dat bleek niet voldoende om alle eerstejaars psychologiestudenten van een stoel te voorzien.

Op de grond

Psychologiestudente Demi Helwig vertelt aan het AD dat ze het allemaal slecht geregeld vindt. Ze zegt dat sommige studenten maar plaatsnamen op de grond om alsnog het college te kunnen volgen. “Dat is vooral lullig voor de mensen die lang moeten reizen naar de campus.”

Medestudente Marthe Mosheuvel (20) is het hier mee eens. Een aantal van haar vrienden konden geen zitplaats meer vinden en wilden daarom op de trap het college proberen te volgen. Volgens Marthe werden die weggestuurd en moesten het college via een livestream volgen.

Soortgelijke taferelen

Het is niet de eerste keer dat dit soort praktijken plaatsvinden. Ook bij een hoorcollege van Artificial Intelligence gebeurde maandag iets soortgelijks. En de problemen zijn niet nieuw: ook de afgelopen jaren moesten studenten van grote studies als rechten en bedrijfskunde vechten om een zitplaats in de collegezaal.

Johan Kwisthout, opleidingsdirecteur van Artificial Intelligence, betreurt het voorval. Volgens hem is het de intentie van de universiteit om alle studenten toegang te verlenen aan de colleges. Daar voegt hij aan toe dat de studies te afgelopen jaren flink zijn toegenomen in omvang en dat tot het laatste moment onduidelijk is hoeveel studenten daadwerkelijk beginnen met hun studie. “In het voorjaar worden de roosters al  gemaakt en het is lastig om een realistische inschatting te maken”, aldus Kwisthout.

Twee colleges

Voor sommige vakken zijn al voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo had Hedwig afgelopen dinsdag een hoorcollege met alle studenten waarvan de achternaam begint met A tot en met M. De andere helft is volgende week aan de beurt.

Echter denkt opleidingsdirecteur van psychologie, Rob Holland, dat dit een onhoudbare situatie is. Hij stelt dat het zalenprobleem alleen maar groter wordt als colleges twee keer moeten worden gegeven.

Drukte neemt vanzelf af

Helwig en Marthe denken wel dat er snel een einde komt aan de drukte in de collegezalen. Zij verwachten dat er gedurende de periode steeds minder studenten naar de hoorcolleges komen en dat het uiteindelijk ‘wel weer past’.

Dat denken ook beide opleidingsdirecteurs. Kwisthout voorspelt dat het ruimtegebrek eenmalig is en dat uitwijken naar een livestream ‘incidenteel’ is. Volgens de directeur schrijven studenten zich uit voor cursussen of hoeven ze maar een deel van de cursus te herkansen. Zo zou het probleem zichzelf op moeten lossen. Wanneer dat niet het geval is, gaan er andere maatregelen getroffen worden. Kwisthout noemt maatregelen zoals het veranderen van collegezalen in het rooster.

Door: Nationale Onderwijsgids