paviljoen Radboud Universiteit Nijmegen door Roger Vieringmeijer

De eerste werkweek van de nieuwe rector van de Radboud Universiteit zit er op. Woensdag opende José Sanders een kunstwerk dat vrouwelijk wetenschappers een gezicht geeft. Dat meldt Vox.

 

Een van de eerste taken van José Sanders was het openen van de nieuwe Senaatszaal in de Aula afgelopen woensdag. Voorheen hingen hier enkel de portretten van mannelijke rectoren. Kunstenaar Lara Schnitger heeft een werk gemaakt waarin portretten en afbeeldingen van vrouwelijke hoogleraar staan afgebeeld. Hiermee wil de universiteit de boodschap overbrengen dat de school meer is dan een verzameling eminente heren.

Sanders zegt dat het kunstwerk voor haar een nieuwe fase symboliseert. “Het is uiteindelijk ook een pleidooi voor een grotere diversiteit in het algemeen, niet alleen meer voor vrouwen”, aldus Sanders.

Eerste vrouw

In de honderdjarige geschiedenis van de universiteit is Sanders de eerste vrouw die aan het hoofd van de school komt te staan. 59 mannen gingen haar voor. Sanders zegt dat niet in de eerste plaats een vrouw is, maar zichzelf. Ze wil een rolmodel zijn voor de andere vrouwelijke medewerkers en studenten. Ze stelt dat het belangrijk is om bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen. “Maar ik kom van de letterenfaculteit en daar zitten veel vrouwen in het bestuur. Het is geen bijzonderheid meer.”

Ze wil dan ook dat gender geen rol meer speelt. Een goede man-vrouw verdeling moet daarbij in orde zijn.

Cultuurverandering

De nieuwe rectrice van de school spreekt van een cultuurverandering waar de komende tijd aandacht aan wordt besteed. Daarbij wil ze niet dat mensen wanhopig worden, maar eerder samen zoeken naar ‘manieren om met elkaar om te gaan’.

Daarbij wil ze graag dat ook studenten en medewerkers aanhaken. Ze pleit voor een universiteit met ‘meer kleur op de wangen’. Daarbij vraagt ze zich af waarom er weinig studenten met een migratieachtergrond studeren en vraagt ze zich af of iedereen zich wel thuis voelt op de campus. Om daar achter te komen wil ze uitzoeken hoe middelbare scholen kunnen uitleggen wat er op een campus gebeurt.

Verder wil Sanders de verschillende faculteiten dichter bij elkaar brengen met meer samenwerkingen. Wel stelt ze dat ze weet dat er barrières zijn. Daar wil ze iets aan doen.

Door: Nationale Onderwijsgids