Normal_rss_entry-38215

(ANP) - Wetenschappers, bedrijven en overheden moeten in Europa veel beter gebruikmaken van de mogelijkheden die de digitale revolutie biedt. De Technische Universiteit Delft krijgt geld voor onderzoek naar quantumtechnologie. Ook wordt geinvesteerd in een Europese 'Open Science Cloud’, een project dat nog dit jaar de miljoenen wetenschappers een virtuele omgeving moet bieden waarin ze hun onderzoeksresultaten kunnen opslaan, delen en hergebruiken. 

Voor onderzoek naar zogeheten quantumtechnologie, die supercomputers met ongekende rekenkracht mogelijk maken, wordt in totaal 1 miljard euro uitgetrokken. Een deel daarvan gaat naar de Technische Universiteit (TU) in Delft. Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen (VVD) spreekt van "supergoed nieuws voor de Nederlandse economie''. Van Nieuwenhuizen denkt dat quantumtechnologie de samenleving 'radicaal' gaat veranderen en oplossingen biedt voor mondiale vraagstukken op het gebied van klimaat, energie, gezondheidszorg en veiligheid. "Dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen.''

De Europese Commissie presenteerde dinsdag een blauwdruk voor de 'Open Science Cloud’. Voor het project is de komende vijf jaar 6,7 miljard euro nodig aan publieke en private investeringen. In een later stadium moeten de publieke sector en het bedrijfsleven er ook van gaan profiteren. Europa is de grootste 'producent' van wetenschap in de wereld, maar deze 'big data' worden onvoldoende benut, aldus Brussel. De plannen voorzien daarom in de benodigde supercomputers, opslagcapaciteit en snelle internetverbindingen. EU-commissaris Carlos Moedas (Wetenschap en Innovatie) denkt dat de voordelen voor de Europese wetenschap, economie en samenleving 'enorm’ zijn.