Logo_logo-khmw

Vrijdag 15 april vindt in Haarlem de uitreiking plaats van de internetscriptieprijzen door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Moritz Müller, die de EIT Digital Master-opleiding Security & Privacy heeft voltooid, ontvangt de scriptieprijs in de categorie ‘Internet & Technische Wetenschappen’. Zijn eerste jaar van het programma heeft hij gevolgd aan de Universiteit van Trento (Italië) en zijn afsluitende tweede jaar aan de Universiteit Twente, zo meldt de universiteit.

Müller schreef zijn scriptie 'Sidekick: Suspicious domain classification in the .nl zone' in combinatie met een stage bij Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Deze organisatie registreert en beheert alle .nl-domeinnamen. Hij ontdekte dat websites die misbruikt worden voor de distributie van malware of voor phishing-activiteiten overeenkomstige patronen kennen. Op basis van deze analyse ontwikkelde Müller een innovatieve tool, genaamd Sidekick, die automatisch detecteert of een bepaald domein voor kwaadaardige doeleinden wordt gebruikt of niet. Het is het eerste instrument dat eventueel misbruik zeer betrouwbaar aangeeft.

Dr. Andreas Peter, universitair docent aan de Universiteit Twente en scriptiebegeleider: “Moritz Müller laat zien dat de opzet van EIT Digital succesvol is. EIT Digital combineert het technisch onderwijs zoals Security & Privacy met onderwijs op het vlak van Innovation & Entrepreneurship. Dit maakt deze Master-opleiding en de daarbij behorende scriptie heel relevant voor organisaties en de maatschappij. Daarnaast kunnen we als Nederland met deze combinatie meer uitmuntende studenten aantrekken, zoals Moritz die Duits is. Dat deze combinatie succesvol is, bewijst het feit dat SIDN Moritz direct een baan heeft aangeboden.”

De uitreiking wordt voorgezeten door prof. dr. Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. De scriptieprijzen worden uitgereikt door vertegenwoordigers van de vier initiatiefnemers van deze prijs, te weten Google, Brinkhof, SIDN en Greenhost. Naast deze vier toekenningen zal er een publieksprijs worden uitgereikt. Tevens zijn er twee lezingen en zal ZKH Prins Constantijn van Oranje acte de présence geven.

© Nationale Onderwijsgids