Logo_beeldmerk_eu-voorzitterschap_2016

Verschillende ministers en staatssecretarissen geven de komende maanden aan Nederlandse universiteiten en andere onderwijsinstellingen een gastcollege over het Nederlandse EU-voorzitterschap. Minister Asscher van Sociale Zaken trapte eerder de reeks gastcolleges al af met een speciale persconferentie voor schoolkrantredacties over zijn prioriteiten voor het EU-voorzitterschap. Dit meldt EU2016nl.

Ook minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en minister Kamp van Economische Zaken hebben al college gegeven aan studenten in Groningen. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie bezocht ‘zijn’ universiteit in Leiden.

Minister Plasterk geeft op 11 april een gastcollege aan de UvA in Amsterdam. Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie geeft acte de présence aan de universiteit van Tilburg op 16 juni en minister Kamp gaat met studenten in gesprek over energievoorziening. Andere gastcolleges worden later bekendgemaakt.

De gastcollegetour is bedoeld om jongeren meer bij de Europese Unie te betrekken. Eén van de prioriteiten van het Nederlandse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie is “een Unie die verbindt”. Hiervoor organiseren verschillende ministeries projecten en activiteiten. De gastcollegetour met bewindspersonen is één van deze projecten. De gastcolleges zijn in principe alleen toegankelijk voor studenten van de betrokken onderwijsinstelling. Indien mogelijk zullen de gastcolleges voor extern publiek te volgen zijn via een livestream. Meer informatie over activiteiten tijdens het EU-voorzitterschap op www.eu2016.nl/u-en-de-eu.

© Nationale Onderwijsgids