Normal_onderzoek_wetenschap_verbazing_bekijken254

Het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (ICIN), tot 1 januari 2016 een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), gaat zelfstandig verder onder de naam Netherlands Heart Institute. Het instituut krijgt drie pijlers waaronder talentvolle, jonge onderzoekers coachen en de gelegenheid geven om nationaal en internationaal ervaring op te doen. Dat meldt KNAW.

Het Netherlands Heart Institute stelt zich ten doel het excellente cardiovasculaire onderzoek in Nederland verder versterken. Een belangrijk aspect van de toekomstige strategie is een verregaande intensivering van de samenwerking tussen het Netherlands Heart Institute en de Nederlandse Hartstichting. Dit omvat zowel afstemming als integratie van activiteiten en strategieën. Het samenvoegen van wetenschappelijk raden, programma’s op het gebied van talentontwikkeling, en coördinatie van nationale onderzoeksprogramma’s.

Behalve met de Hartstichting werkt het instituut samen met voor de hand liggende partners als de beroepsvereniging van cardiologen NVVC en het onderzoeksplatform van niet-academische ziekenhuizen WCN. Gezien het grote belang van technologische ontwikkelingen voor het cardiovasculaire veld wordt ook samenwerking gezocht met de technische universiteiten.

Het Netherlands Heart Institute start met bijna zestig medewerkers, waarvan 90 procent wetenschappelijk en medisch personeel, en een basisbegroting van 4,5 miljoen euro. Naast het coachen van talentvolle jonge onderzoekers, zijn de andere twee pijlers van het instituut: samen met de Hartstichting initiëren en stimuleren van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en versterken van de nationale wetenschappelijke samenwerking. En internationale samenwerking om Europese en Amerikaanse kennis en subsidies naar Nederland te brengen.

© Nationale Onderwijsgids