Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

Ziekenhuizen, verpleeghuizen en verpleegkundigen zouden veel beter kunnen samenwerken als het aan het nieuwe project Verpleegkundige Topzorg Noord-Nederland ligt. Volgens initiatiefnemers Jintiene Zeilstra en Katy van Hasselt is specialistische kennis niet genoeg toegankelijk en kan de inzet van hoogopgeleide verpleegkundigen leiden tot betere en goedkopere zorg. Dit meldt Skipr.

Het project Verpleegkundige Topzorg Noord-Nederland is een regionaal project dat ontstaan is vanuit het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Uit de praktijk blijkt een tekort aan specialistische kennis, met name over complexe wondverzorging. Door gebrek aan continuïteit, regie en de versplintering van de thuiszorgmarkt gaat de kwaliteit achteruit. Vooral kleine thuiszorgorganisaties hebben geen financiële middelen om hun expertise in complexe wondverzorging op peil te houden.

“De uitvoering van complexe wondverzorging is verspreid over verschillende disciplines, ook binnen de verpleegkunde. Een bijkomend probleem is dat dan vaak verkeerde medische hulpmiddelen worden gebruikt, waardoor wonden nog langzamer genezen”, aldus Katy van Hasselt, projectleider en initiatiefnemer van de verpleegkundige topzorg.

Het probleem is niet alleen dat de zorg achteruit gaat, ook worden de kosten steeds hoger. Dit komt omdat de verpleging op uurbasis wordt gedeclareerd. Door gespecialiseerde verpleegkundigen bij patiënten langs te sturen, wordt in één klap goede zorg geboden en zijn minder arbeidsuren nodig.

Naast het direct aanbieden van zorg, kan het project ook dienen als specialisatie van verpleegkundigen. Door regelmatig spreekuren te organiseren en samen te werken met ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties kan kennis over complexe wondverzorging worden overgedragen.

Vooralsnog is Verpleegkundige Topzorg Noord-Nederland enkel gericht op wondverzorging. In de toekomst denken de initiatiefnemers ook voor stomazorg, incontinentiezorg en oncologische zorg ingezet te kunnen worden.

© Nationale Onderwijsgids