Normal_radboud_universiteit_nijmegen_1__alleen_gebruiken_bij_nieuws_over_radboud_

De Radboud Universiteit wil af van drie medewerkers die zich te buiten zouden zijn gegaan aan seks met studenten, intimidatie en dronkenschap. Bewijs voor deze praktijken is niet gevonden. Een van de medewerkers heeft juist bij de rechter om eerherstel gevraagd. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens medewerker Han Rouwenhorst werd hem seks met studenten en drankmisbruik verweten. “Onterecht, zoals al snel door een onafhankelijke onderzoekscommissie is vastgesteld”, zegt Rouwenhorst. “Maar toch moest ik in opdracht van de universiteit een jaar lang zwijgen en word ik nu misschien ontslagen.” De drie medewerkers werkten op de afdeling die 750 excellente studenten extra lessen biedt. In oktober 2014 kwamen de anonieme beschuldigingen binnen. Sindsdien draaide de geruchtenmachine op volle toeren, wat ook gevoed zou zijn doordat de universiteit nooit in het openbaar een toelicht heeft willen geven.

Half november kwamen twee gerenommeerde hoogleraren in een vertrouwelijke commissie al tot de conclusie dat een coachingstraject voor de hele afdeling zou volstaan om de verstoorde arbeidsverhoudingen vlot te trekken. Maar het college van bestuur besloot toch om de drie medewerkers te schorsen en nader onderzoek te verrichten. Volgens bestuurslid Wilma de Koning waren het zulke heftige meldingen dat het lastig was om het advies van de commissie op te volgen. Naast de anonieme beschuldigingen baseerde het college zich op verklaringen van oud-medewerksters en op wat huidige medewerkers meldden. Door de directieve stijl van leidinggeven van Rouwenhorst zouden de medewerkers zich niet veilig hebben gevoeld op de werkvloer.

Volgens het college was een terugkeer van het trio geen optie, omdat de continuïteit van het onderwijsprogramma en het welzijn van medewerkesters dan in gevaar zou komen. De drie medewerkers hebben ander werk aangeboden gekregen en een van de drie is inmiddels herplaatst, een tweede is hierover nog in gesprek. 12 januari doet de rechter zijn uitspraak over het eerherstel van Rouwenhorst.

© Nationale Onderwijsgids