Normal_student

Universitaire opleidingen hebben dit collegejaar meer studenten mogen inschrijven. Het aantal aanmeldingen is met ongeveer 1,5 procent gestegen tot ongeveer 257.000 studenten. Dat blijkt uit cijfers van de universiteiten, meldt De Telegraaf. 

De groei komt voornamelijk door de sectoren natuur en techniek, die respectievelijk negen en elf procent meer studenten konden inschrijven. Ook breder samengestelde opleidingen zoals Liberal Arts & Sciences zijn populair (tien procent erbij). De universiteiten zagen een daling bij opleidingen in de sector taal & cultuur (zes procent), gezondheid (vijf procent) en gedrag & maatschappij (vijf procent).

Het ministerie van Onderwijs maakt voor de begroting een inschatting van het aantal inschrijvingen en ging daarbij uit van een daling van 2,3 procent. Dat is een te lage inschatting en dat kan leiden tot financiële problemen bij de universiteiten, zo stelt de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU).

De VSNU laat weten dat het aantal inschrijvingen onder eerstejaars studenten ten opzichte van een jaar geleden ongeveer gelijk is gebleven. Er zijn iets minder vwo’ers, maar de groep internationale studenten is gestegen.

Het aantal inschrijvingen voor hbo-studies is met ruim zes procent gedaald, zo werd onlangs al bekend gemaakt.

© Nationale Onderwijsgids