Normal_ashs-teacher-and-students

Een cursus afstudeerbegeleiding voor docenten in het hbo. Dat hebben het lectoraat Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek van Hogeschool Utrecht (HU) en Onderwijsadvies & Training van de Universiteit Utrecht (UU) samen ontwikkeld. In de cursus leren docenten hoe zij het onderzoeksproces bij studenten kunnen begeleiden en beoordelen. Dit meldt Hogeschool Utrecht.

De Vereniging van Hogescholen vindt het belangrijk dat ook hbo-studenten onderzoeksvaardigheden aanleren tijdens hun opleiding. Daarbij moet het onderzoek dat ze doen aansluiten bij de beroepsrichting van hun opleiding. Uit recent onderzoek van het HU-lectoraat blijkt dat studenten nog veel onzekerheden hebben bij hun afstudeeronderzoek. Dit was een van de redenen om docenten een training te gaan aanbieden in (betere) begeleiding van de studenten tijdens het onderzoeksproces.

Tijdens de training ontwikkelen de deelnemers zelf een onderzoeksplan zoals hun studenten dat ook moeten doen. Zo ervaren de deelnemers waar hun studenten mogelijk tegenaan lopen. Daarnaast kijken de deelnemers terug op begeleidingsgesprekken met de eigen studenten en uitgevoerde beoordelingen. De deelnemers leren van elkaar en van de cursusleider door intensieve feedback op de activiteiten.

De training is bedoeld voor docenten van alle hogescholen in Nederland en wordt op maat aangeboden door trainers van de Universiteit Utrecht. Het lectoraat van de HU verricht vervolgens onderzoek naar de effectiviteit van de training. Voor medewerkers van de HU zelf start een vergelijkbare cursus binnen het Expertisecentrum Docent HBO, uitgevoerd door het HU-lectoraat. Meer informatie over de training is te vinden op uu.nl. Voor vragen over de didactiek van onderzoek in het hbo kunt u contact opnemen met lisette.munneke@hu.nl.

© Nationale Onderwijsgids