Normal_copyright_stockfreeimages__overleg_studie_samenwerken_studenten

Eerstejaarsstudenten aan de Radboud Universiteit in Nijmegen kregen een spoedcursus 'hoe ga ik om met een professor'. De docenten van de universiteit vonden de cursus noodzakelijk, omdat ze zich ergeren aan de e-mails die ze van studenten ontvangen. Deze mails zouden veelal beginnen met een aanhef zoals 'Yo Hans' en 'toedels' als afsluiting. Dat meldt NOS.

De professoren wilden wat doen aan de vaak ongepaste e-mails en vroegen oud-studenten Nederlands, Jelko Arts en Lotte Lentes, om een fatsoenscollege te organiseren. Lentes dacht in eerste instantie dat het wel meeviel met het fatsoen van studenten, maar de voorbeelden lieten volgens de oud-student wat anders zien. “Toen ik zeven jaar geleden aan mijn studie begon was dat wel anders. Het is de laatste jaren veel slordiger geworden”, zegt Lentes.

Volgens Lentes communiceren de studenten in de e-mails naar docenten alsof het gaat om een WhatsApp-groep. Zo komen er teksten voor in de e-mails, zoals 'graag kom ik naar de inzage om mijn 5.3 te kunnen upgraden naar een voldoende' en 'ik kan toch gewoon een keer langskomen op uw kamer om even dat tentamen door te nemen?' Ook emoji's komen in de e-mails voor.

Hoogleraar Recht aan de Radboud Universiteit, André Nuytinck, mailt elk jaar de nieuwe studenten zijn eigen e-mailetiquette. Nuytinck schrijft in dit document onder meer dat hij het tot zijn taak rekent om de studenten niet alleen de beginselen van het privaatrecht bij te brengen, maar ook wat fatsoensnormen mee te geven. Wat ook een irritatiepunt is van de hoogleraar zijn e-mailadressen van studenten met een verwijzing naar sprookjesfiguren of dierennamen. Volgens Nuytinck is dit leuk voor kinderen onder de 12, maar op oudere leeftijd onaanvaardbaar. 

© Nationale Onderwijsgids