Normal_erasmus_universiteit_rotterdam_eur__1

Zorg voor regelgeving om kennisinstellingen te beschermen en ondersteunen. Die oproep deed Beatrice de Graaf, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en voorzitter van de Nationale Wetenschapagenda, tijdens de Opening Academisch Jaar van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Volgens haar staat de diversiteit en rijkdom van het academische leven op het spel nu Bildung op universiteiten steeds meer wordt verdrukt door de roep om toegepast onderzoek. Dat meldt de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In haar gastrede stelt De Graaf vast dat 'utilitarisme in zijn basale economische vorm' steeds meer de dominante stroming wordt in zowel de maatschappij als op universiteiten. Daarmee wordt de gedachte van de universiteit als plek van Bildung, met discussies over normen, waarden, ethiek en idealen, verdrongen. “Wetenschappers en universiteiten worden naar de lopende band geduwd, gedwongen om voorbedachte (gouden) eieren te produceren”, zegt De Graaf. Volgens de hoogleraar staan de diversiteit en rijkdom van het academische leven daardoor op het spel.

De NWA-voorzitter pleit voor het herstel van balans tussen toegepast onderzoek en Bildung, iets waar de Onderzoeksagenda zelf ook voor staat. Die balans kan onder meer worden bereikt door het stimuleren van talent, meer promotieplekken op faculteiten zelf (in plaats van vanuit grote onderzoeksprogramma's), meer en breder gespreid geld voor onderzoek en een sabbatical voor onderzoekers.

In zijn speech ‘Crossing Boundaries’ ging rector magnificus prof.dr. Huibert Pols in op het leggen van verbindingen door universiteiten: internationaal, nationaal én binnen de eigen gemeenschap. “Ik wil graag dat wetenschappers zich met elkaar verbinden – over de muren van gebouwen en faculteiten heen die onze universiteit verdelen.” Hij deed naar aanleiding van de Nationale Wetenschapsagenda ook een oproep aan de overheid om de ambities op dit vlak met geld te ondersteunen.

Ook collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr pleitte in haar speech voor significante investeringen in de wetenschap. Vooruitlopend op het geld vanuit de Strategische Agenda van minister Bussemaker investeert de Erasmus Universiteit vanuit de strategische reserves de komende drie jaar jaarlijks alvast 6 miljoen euro in onderzoek en onderwijs. 

© Nationale Onderwijsgids