Normal_uva_universiteit_van_amsterdam

Actiegroep De Nieuwe Universiteit (DNU) heeft aangekondigd vandaag weer in protest te gaan tegen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ondanks het aftreden van bestuursvoorzitter Louise Gunning in april zou het bestuur nog steeds dezelfde koers aanhouden. De protestanten zijn het niet eens met deze koers en gaan nu dus nogmaals in protest. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

DNU roept docenten en studenten aan om het protest te steunen, omdat het bestuur nog steeds de oude ideologie aanhoudt. De actiegroep zegt ook te strijden voor een betere UvA, omdat docenten en studenten nooit het slachtoffer mogen worden van 'egoïstisch onroerend goed projecten'. De actiegroep zou hierin gesteund worden door docenten, beveiligers, onderzoekers en administratieve medewerkers. DNU geeft aan vooral tegen de flexcontracten van docenten te zijn, omdat zo de nieuwe cao's van medewerkers worden ontweken. Volgens een woordvoerder van de universiteit is de UvA juist hard bezig om flexwerken via de cao te regelen.

De afgelopen tijd is het Bungehuis, onderdeel van de UvA, regelmatig het slachtoffer van vandalisme. Zo zijn in de afgelopen twee weken al vier keer de ruiten van het gebouw ingegooid. De vernielingen zijn gisteren opgeëist door de groep Radicale Actie Docenten. “Ook docenten worden soms boos. En dan maken ze rare sprongen. Op de Geesteswetenschappen op de UvA wordt een derde van het flexpersoneel met ontslag bedreigd, een groep docenten van deze faculteit voelt zich zo ver in het nauw gedreven dat zij geen ander middel ziet dan actie voeren om dit aan te kaarten en te stoppen”, aldus de actiegroep. 

© Nationale Onderwijsgids