Normal_euro_geld_betalen__9_

De werkende jongeren van Young & United overhandigen donderdagavond aan minister Asscher meer dan honderdduizend handtekeningen voor een volwassen loon. Meer dan honderdduizend mensen ondertekenden in krap 2,5 maand de petitie van Young & United voor volwassen loon vanaf 18 jaar, meer vaste contracten en banen waar je echt van kan leven. Dat betekent dat er brede maatschappelijk steun is voor de snel groeiende jongerenbeweging. Dat meldt vakbond FNV.

“Dat we in nog geen tweeënhalve maand tijd zoveel handtekeningen hebben opgehaald, betekent dat Nederland vindt dat er verandering moet komen in de beroerde positie van werkende jongeren”, zegt Yorrick van der Ent. “Het is nu de beurt aan de minister om ervoor te zorgen dat iedereen van 18 jaar en ouder een volwassen loon krijgt voor volwassenenwerk.”

Het jeugdloon is eigenlijk een subsidie van 1,5 miljard van jongeren aan het bedrijfsleven. “Al dat geld verdwijnt naar aandeelhouders in het buitenland”, zegt Soufian Afkir, vakkenvuller bij Albert Heijn. “Betaal ons dan een volwassen loon, dan komt het gewoon in de Nederlandse economie terecht.”

Young & United heeft sinds de start op 24 maart met acties aandacht gevraagd voor een betere toekomst voor werkende jongeren. Hierbij valt te denken aan een toespraak houden bij de aandeelhoudersvergadering van Ahold, het overhandigen van een gouden halve hamburger aan de directeur van Mcdonald's Nederland, het overnemen van een vergadering van de Sociaal-Economische Raad (SER) en een mega pamper uitreiken aan voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Hans de Boer. Vanochtend heeft er in de Volkskrant nog een laatste oproep gestaan aan Nederland om de petitie te tekenen.

© Nationale Onderwijsgids