Normal_werk_studie_studeren_jongeren

Alleen vandaag nog kunnen aankomend studenten die zich nog niet hebben ingeschreven zich aanmelden bij een hogeschool of universiteit voor een vervolgopleiding. Wie zich niet voor 1 mei heeft ingeschreven, loopt het risico geweigerd te worden door de opleiding. Dit melden de sectororganisaties voor het hoger onderwijs, de Vereniging Hogescholen en de VSNU.

Vorige week deed voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen een oproep aan scholieren om werk te maken van hun aanmelding. Tot dan toe hadden zich bijna 85.000 jongeren aangemeld voor een hbo-opleiding, zo'n twintigduizend minder dan vorig jaar. De voorzitter waarschuwde dat jongeren de kans lopen geweigerd te worden door de opleiding van hun keuze als ze zich niet voor 1 mei hebben aangemeld.

Universiteiten hebben tot nu toe 60.000 aanmeldingen binnen. Het definitieve aantal studenten zal waarschijnlijk iets lager uitvallen omdat scholieren zich voor meerdere opleidingen kunnen inschrijven om zo hun kansen te spreiden. Ook zullen er scholieren zijn die hun eindexamen niet halen.

De uiterste aanmelddatum voor vervolgopleidingen in het hoger onderwijs is sinds vorig jaar vervroegd naar 1 mei. Dit moet de uitval van studenten in het eerste studiejaar terugdringen. Aankomend studenten moeten in de komende maanden verplicht een introductietraject volgen. Deze studiecheck moet voorkomen dat studenten aan een opleiding beginnen die niet bij hen blijkt te passen. Jongeren die er tijdens de kennismakingsweken achter komen toch liever een andere studie te willen doen hebben nog tot 1 oktober om hun inschrijving te wijzigen. Voor die datum moet de definitieve aanmelding plaatsvinden.

© Nationale Onderwijsgids