Normal_1280px-antoine_bodar

Wellicht een van Nederlands bekendste rooms-katholieke priesters Antoine Bodar is niet blij met de progressieve koers van de studentenkerk van de Radboud Universiteit in Nijmegen. De kerk wordt geleid door pastor Theo Koster die er onder meer geen problemen mee heeft relaties tussen homo's in de kerk in te zegenen. Bodar adviseert de universiteit om zodra Koster vertrekt een conservatievere pastor te kiezen en weer een strikte lijn te voeren. Dit meldt de Gelderlander.

Theo Koster is actief lid van het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores. Deze katholieke homobeweging keert zich tegen de kerkelijke leer die homoseksuele relaties afkeurt. Koster is niet onder de indruk van de uitlatingen van Antoine Bodar. “Ik ga pas over anderhalf jaar weg”, zegt hij.

Bodar treed geregeld op voor radio en televisie als vertegenwoordiger van de Roomse kerk. Ook was hij docent aan de Leidse universiteit en hoogleraar in Tilburg. Op latere leeftijd werd hij gewijd als priester. Nu heeft hij als adviseur namens het bisdom Den Bosch de universiteiten van Tilburg en Nijmegen onder zijn hoede. Bodar wil graag dat het bisdom een einde maakt aan “kwesties die tot misverstanden kunnen leiden” binnen de Nijmeegse studentenkerk. Overigens zegt Bodar ten dele wel zijn zegen te willen geven aan relaties tussen homo's , maar “thuis, niet in de kerk”.

Kerkhistoricus Peter Nissen van de Radboud Universiteit is niet blij met de uitspraken van Bodar. “De studentenkerk is een manier om voeling te houden met een generatie die aan het geloof toch al niet zo'n grote boodschap heeft”, zegt Nissen. Hij is bang dat de kerk het contact met de studenten helemaal zal verliezen als voor de conservatieve lijn wordt gekozen. Hoewel het college van bestuur van de universiteit nog niet heeft gereageerd, verwacht Nissen echter dat de universiteit het advies van Bodar niet ter harte zal nemen.

© Nationale Onderwijsgids