Normal_sterren_ruimte_heelal__compfight_

Masterstudent Job Feldbrugge van het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen mag vrijdag de eerste De Zeeuw-Van Dishoeck Afstudeerprijs in ontvangst nemen. De prijs is een stimuleringsprijs voor jong talent dat afstudeert in de sterrenkunde. Feldbrugge ontvangt uit handen van de Leidse hoogleraren Tim de Zeeuw en Ewine van Dishoeck een oorkonde en een geldbedrag van 3000,- euro. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Beide hoogleraren Sterrenkunde van de Universiteit Leiden richtten eerder dit jaar een fonds op om de belangstelling voor astronomie onder studenten te bevorderen. Uit het fonds zal voortaan jaarlijks een prijs worden toegekend aan de beste masterscriptie op het gebied van sterrenkunde geschreven aan een Nederlandse universiteit.

Feldbrugge studeerde cum laude af op zijn afstudeeronderzoek naar de vorming van structuren in het heelal. De jonge astronoom ontwikkelde een wiskundige en analytische beschrijving van de manier waarop het zogenoemde kosmische web is ontstaan. Het werk van Feldbrugge geeft volgens de jury, hoewel nog niet af, de aanzet voor meer inzicht in donkere materie en energie en kan voor belangrijke ontwikkelingen zorgen in de kosmologie.

© Nationale Onderwijsgids