Nederlandse studenten ontwikkelen drone in de strijd tegen stroperij neushoorns (foto: archief Dutch UAS-team)

Studenten van de Technische Universiteit Delft, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit voor toegepaste wetenschappen Amsterdam, het Dutch UAS-team, willen zich inzetten om de nog in het wild levende neushoorns te beschermen. Om de neushoornstroperij in Afrika een halt toe te roepen ontwikkelen de studenten momenteel een onbemand luchtfotosysteem. Op 27 september wordt de drone getest in Safaripark Beekse Bergen.

Het ambitieuze project vindt plaats in het kader van de Wildlife Conservation UAV Challenge waaraan het Dutch UAS-team deelneemt. De door de studenten ontwikkelde drone beschikt over een systeem dat automatisch mensen en dieren herkent op videobeelden. Vanuit een heliumballon worden in Safaripark Beekse Bergen op zaterdag 27 september beelden gemaakt van de neushoorns aldaar. Die worden vervolgens gebruikt om de software te testen.

Het uiteindelijke doel van de drone is om informatie over de locatie van neushoorns en de eventuele aanwezigheid van stropers op een effectieve manier door te spelen aan de rangers in het Kruger National Park in Zuid-Afrika,” vertelt teamleider Kitso Epema. “Een drone heeft een enorm bereik en kan als nieuw hulpmiddel een wezenlijke bijdrage leveren aan het werk van de rangers”.

Het Dutch UAS-team zal na hun bezoek aan Zuid-Afrika terugkeren bij Safaripark Beekse Bergen om te vertellen over de uiteindelijke resultaten van het project. Ze zijn dan te gast bij Safari Inside: een nieuw en gratis toegankelijk initiatief van Beekse Bergen.

© Nationale Onderwijsgids