Logo_download

Raf De Bont, universitair hoofddocent geschiedenis van wetenschappen aan de Universiteit Maastricht, ontvangt dit jaar de Dr. Hendrik Muller Prijs, een bedrag van 25.000 euro, voor zijn vernieuwende bijdrage aan de wetenschaps- en milieugeschiedenis. Dit meldt de KNAW.

Vanuit de vraag hoe de wetenschap de moderne samenleving heeft beïnvloed en omgekeerd, bestudeert De Bont een brede waaier van onderwerpen, zoals de rol van de ecologische expert bij internationale natuurbescherming, de relatie tussen veld- en laboratoriumonderzoek, de veranderende omgang van de mens met ‘wilde’ dieren en de representatie van wetenschap in de bredere cultuur. 
 
Raf De Bont is een van de toonaangevende historici van zijn generatie. Zijn onderzoek biedt een origineel perspectief op de veranderende relatie tussen mens en natuur in de negentiende en twintigste eeuw. De jury roemt vooral de aandacht die De Bont daarbij heeft voor de uiteenlopende manieren waarop de westerse mens de natuur heeft onderzocht, gepresenteerd en vormgegeven. 
 
In zijn huidige VICI-onderzoeksproject Moving Animals: a History of Science, Media and Policy in the Twentieth Century analyseert De Bont hoe mensen de verspreiding van wilde dieren over de wereld (denk aan invasies van ‘exoten’, grootschalige handel in dierentuindieren en herintroductie van bedreigde soorten) hebben bestudeerd, weergegeven en gestuurd.
 

Raf De Bont

Raf De Bont (Turnhout, 1977) studeerde geschiedenis aan de KU Leuven en de University of Illinois at Urbana-Champaign. In 2005 promoveerde hij op een proefschrift over de omgang met de evolutietheorie in België. Voor hij in 2011 naar de Universiteit Maastricht kwam, was hij een postdoc aan de KU Leuven en een visiting scholar aan Cambridge University en Imperial College London.
 

Prijsuitreiking en symposium

De prijs wordt uitgereikt op donderdag 12 december 2019 tijdens een door Raf De Bont georganiseerd symposium De natuur: Een cultuurwetenschappelijke blik met lezingen vanuit verschillende vakgebieden.
 

Dr. Hendrik Muller Prijs

De Dr. Hendrik Muller Prijs is de opvolger van de Dr. Hendrik Muller Prijs voor de Gedrags- en Maatschappijwetenschappen die door de Akademie werd uitgereikt van 1991 tot 2017. De vernieuwde prijs wordt in 2019 voor de eerste keer uitgereikt. De prijs is bestemd voor een in Nederland werkzame onderzoeker die zich bijzonder verdienstelijk maakt op het gebied van de geesteswetenschappen en/of sociale wetenschappen en die niet langer dan 15 jaar geleden is gepromoveerd. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids