Normal_images__2_

De Radboud Universiteit bouwt twee uiterst stille en zwevende laboratoriumruimtes. Per 1 september gaat hoogleraar Alexander Khajetoorians onderzoek doen naar de magnetische spin van atomaire structuren. De kleinste trilling kan de metingen verstoren en de nieuwe laboratoriumruimtes vergen daarom een zeer speciaal bouwkundig ontwerp. Dit meldt het Technisch Weekblad. 

Martijn Vercammen van ingenieursbureau Peutz gaf advies over hoe de trilling zo ver mogelijk teruggedrongen kunnen worden door middel van het ontwerp. ‘In de bodem zijn altijd trillingen aanwezig. Deze zijn in dit geval vele malen te hoog voor de eisen in het lab. Daarom laten we de betonnen fundatie als het ware zweven, met behulp van luchtveren.’ Ook staan de laboratoria los van andere gebouwen en hebben ze elk hun eigen fundering. Op deze fundering rusten 150 ton zware betonblokken op zes luchtveren. ‘Om zoveel mogelijk de overdracht van trillingen te voorkomen, moet dat blok beton heel zwaar zijn en de veren heel slap. Bouwkundig gaat dat niet per se goed samen. Daarom zijn ook hele grote veren nodig’, vertelt Vercammen.
 
Dit brengt echter weer problemen met zich mee. Vercammen: ‘Tijdens het uitharden kan dat enorme blok beton zijn warmte niet kwijt. Daarom wordt er koeling ingebouwd. Daarnaast mag er geen ijzer in het beton worden verwerkt, vanwege de aanwezigheid van sterke magneten in de zwevende blokken. De wapening is daarom van kunststof.’ De totale investeringskosten voor de laboratoria bedragen 2 miljoen euro. Ze moeten in de zomer van 2015 klaar zijn voor gebruik. 
 
© Nationale Onderwijsgids