Logo_download

Er is een nieuwe, derde, klacht binnengekomen over het proefschrift van Karima Kourtit van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Er is melding gemaakt bij de ombudsman van de VU dat mogelijke datamanipulatie in acht artikelen van Kourtit voorkomt. De VU ziet geen reden de promotie af te blazen. Dit meldt de Volkskrant. 

In mei 2013 werd er al een plagiaatklacht ingediend over Kourtits proefschrift. De promovenda kreeg de kans haar werk te herzien toen een integriteitscommissie plagiaat en andere 'tekortkomingen' constateerde. Haar promotie werd uitgesteld. De derde klacht werd ingediend vlak voordat de econome eindelijk zou promoveren. In het proefschrift waarop Kourtit hoopte te promoveren zijn drie van de acht artikelen opgenomen waarin mogelijk datamanipulatie op toegepast is. 
 
Het bestuurscollege van de VU heeft besloten de melding ontvankelijk te verklaren en een onderzoekscommissie in te stellen. Desalniettemin zal de promotie doorgaan. Alleen de vijf artikelen van Kourtit die niet opgenomen zijn in het proefschrift worden onderzocht. 'Op grond van de conclusie van de leescommissie worden de artikelen die in het proefschrift van Kourtit voorkomen, uitgesloten van het onderzoek', zegt de woordvoerster. 
 
Tevens laat de woordvoerder van de VU weten dat Kourtit 'wetenschappelijk is ondervraagd' na ontvangst van de klacht.  'De commissie heeft vervolgens geconcludeerd dat de kandidate overtuigend kan aantonen dat er noch met de oorsprong noch met de behandeling van de data die ten grondslag liggen aan het proefschrift iets mis is.' Zowel het College van Decanen als het College van Bestuur van de VU zijn van mening dat bij de beoordeling van het proefschrift 'aan alle zorgvuldigheidseisen is voldaan'. 
 
Het oeuvre van co-auteur van de acht artikelen, de voormalige promotor van Kourtit, VU-hoogleraar Peter Nijkamp, wordt ook door de onderzoekscommissie onderzocht. De nieuwe klacht betreft niet alleen de acht artikelen die Kourtit samen met Nijkamp schreef, maar ook over zeven artikelen die Nijkamp samen met de  Turkse econome Tüzin Baycan, gastdocente aan de VU, schreef. 
 
© Nationale Onderwijsgids