Normal_zon-licht-zonlicht-biologische_klok

Wetenschappers van de Wageningen Universiteit hebben dertig kleine weerstations in de binnenstad van Amsterdam geplaatst. Met de apparatuur willen de onderzoekers de temperatuur en de luchtvochtigheid in het stadscentrum gedetailleerd in kaart brengen. Dit meldt Trouw.

In de binnenstad is het warmer dan in de buitenwijken en op het platteland. De warmte zou schadelijk kunnen zijn voor mensen die wonen en werken in het centrum van grote steden. Dit zogeheten hitte-eiland-effect wordt steeds belangrijker omdat de verstedelijking toeneemt.

Hoogleraar meteorologie Bert Holtslag van de Wageningen Universiteit: “Door klimaatverandering zullen perioden met extreme warmte in steden toenemen in frequentie en  intensiteit. Als we de leefbaarheid van onze binnensteden willen waarborgen, moeten we meer weten over warmteontwikkeling in steden en hoe we hiermee om moeten gaan”.

De gegevens die de weerstations opleveren zullen van belang zijn voor onder meer overheden en gezondheidsinstanties. Zij weten dan beter hoe zij de gevolgen van extreme hitte bij mensen kunnen voorkomen. Ook stedelijk ontwerpers kunnen de gegevens gebruiken in de herinrichting van steden om de leefbaarheid aan te passen aan warme zomers.

© Nationale Onderwijsgids