Normal_studenten_collegezaal_mooi

Provincie Noord-Brabant en Fontys Hogescholen zetten een kenniscentrum op voor duurzame verstedelijking in Brabant. Het kenniscentrum maakt deel uit van de Brabantse aanpak leegstand. Lector Cees-Jan Pen gaat voor de provincie, met studenten en docenten, een aantal onderzoeks- en adviesopdrachten uitvoeren. Dat meldt provincie Brabant.

De aanpak van de provincie is erop gericht de groeiende leegstand onder bedrijfslocaties, boerderijen, winkels, kantoren en erfgoed terug te dringen. In de komende jaren loopt de leegstand in Brabant naar verwachting op tot elf miljoen m²; een oppervlakte van tweeduizend voetbalvelden.

Pen noemt het kenniscentrum een mooie kans om talentvolle jonge mensen als ‘friskijkers’ en probleemeigenaren van de toekomst te betrekken bij maatschappelijke opgaven. “Door de samenwerking voor leegstands- en gebiedsopgaven in Brabant zorgen we voor een continue vernieuwing van ons curriculum.” Studenten en docenten gaan analyses doen rond experimenten en labs over stedelijke herverkaveling, herbestemming en centrumontwikkelingen. Ook structurele stageplaatsen rondom monitoring en onderzoek maken deel uit van de samenwerking.

Door de groeiende leegstand komen leefbaarheid, veiligheid, gezondheid en het vestigingsklimaat vaker in het geding. "Daardoor is leegstand niet alleen een probleem voor de eigenaar, maar vraagt het ook om een stevige integrale aanpak van gemeenten en de provincie", legt gedeputeerde Erik van Merrienboer (Ruimte) uit. Een goede kennisinfrastructuur over verduurzaming van vastgoed in Brabant is daarbij een eerste vereiste. Daarom willen Gedeputeerde Staten, als onderdeel van de Brabantse aanpak leegstand, een open kenniscentrum ontwikkelen waarin de provincie samen met kenniscentra, waaronder Fontys Hogescholen, kennis en expertise bijeen brengt.

© Nationale Onderwijsgids