Normal_promoveren_promotie_promovendus_universiteit_utrecht

Het loont om na een master door te gaan als promotiestudent. Op de lange termijn verdienen promovendi jaarlijks meer dan masters, blijkt uit een rapport van het Centraal Planbureau (CPB). Dit meldt Telegraaf.

Het CPB heeft de inkomensverschillen tussen master-studenten en promovendi onderzocht. De conclusies werden maandag gepubliceerd in het rapport 'Het individuele rendement op promoveren in Nederland'. Daarin komen niet alleen verschillen tussen masters en promovendi naar voren maar ook tussen mannelijke en vrouwelijke gepromoveerden.

In de eerste jaren na het afstuderen verdienen promotiestudenten nog relatief minder dan masters. Waarschijnlijk verdienen promovendi de eerste jaren minder omdat zij vaak niet werken in de private sector waar het meeste verdiend wordt. Vanaf ongeveer elf jaar werkervaring kantelt de vergelijking en verdienen gepromoveerden jaarlijks beter dan masterstudenten.

Opvallend zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen die gepromoveerd zijn. Vrouwelijke promovendi verdienen in de eerste twintig jaar na het afstuderen gemiddeld acht procent meer dan hun seksegenoten met een master. Mannen met een promotietitel verdienen juist zeven procent minder dan mannelijke masters. Het positieve verschil voor vrouwelijke promovendi wordt waarschijnlijk verklaard doordat zij gemiddeld vier uur meer werken dan vrouwelijke masters

© Nationale Onderwijsgids