Normal_tijdschriften_publicaties

De Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW) adviseert de term 'zelfplagiaat' niet meer te gebruiken. Volgens een onderzoekscommissie van de KNAW is er bij citeren van eigen werk zonder bronvermelding geen sprake van plagiaat. Het advies van de commissie komt naar aanleiding van de recente ophef over een proefschrift van een promovenda van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Dit meldt Trouw.

Een commissie van de KNAW heeft gekeken naar het schemergebied tussen plagiaat en correct hergebruik van teksten, ideeën en resultaten. De commissie oordeelt dat bij het opnieuw gebruiken van eigen materiaal bronvermelding wenselijk is maar niet altijd noodzakelijk.

Afgelopen januari ontstond beroering over het werk van een promotiestudente van de VU. De promovenda zou eigen werk en dat van de haar begeleidende professor onvermeld hebben gekopieerd, volgens een onderzoeksrapport van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). De VU meldde daarop het hele oeuvre van de betreffende hoogleraar Ruimtelijke Economie te willen onderzoeken. Volgens NRC Handelsblad zou uit een steekproef van de krant zijn gebleken dat professor in het verleden vaker uit eigen werk citeerde zonder bronvermelding.

© Nationale Onderwijsgids