Zanger Ralf Mackenbach verdedigt proefschrift cum laude aan TU Eindhoven

Zanger, acteur en natuurkundige Ralf Mackenbach heeft aan de TU Eindhoven zijn proefschrift cum laude verdedigd. Dat meldt de onderwijsinstelling op haar website. De 28-jarige oud-winnaar van het Junior Eurovisie Songfestival ontwikkelde een wiskundig model om onstuimige wervelingen van het gloeiendhete plasma bij een kernfusie beter te kunnen voorspellen.

De ontdekking van Mackenbach kan in de toekomst bijdragen aan het beter in bedwang houden van fusiemateriaal. Kernfusie wordt beschouwd als een mogelijk duurzame energiebron in de toekomst. Maar het opwekken van energie door een "zon in een doos" blijft voorlopig ingewikkeld, meldt de universiteit.

'Een gewokkelde donut' 

Volgens het verslag van de verdediging op de website van de TU Eindhoven "stralen de ogen van Ralf wanneer hij over de zon praat". De zanger en natuurkundige droeg bij de bijeenkomst een ketting met een sieraad in de vorm van een 'gewokkelde donut'. Het bijzondere accessoire staat voor de "deeltjes in het hete plasma die door magneetvelden bij elkaar gehouden worden" bij de stellator, een installatie die geconcentreerde kernfusie mogelijk maakt door dat hete plasma te beteugelen.

De ketting helpt ook om "vrienden die niet in het veld zitten uit te leggen wat ik doe. Een term als 'gewokkelde donut' wordt zo een stuk inzichtelijker", stelde Mackenbach bij zijn verdediging.

Winnaar Junior Eurovisie Songfestival 

Mackenbach brak in 2009 op stormachtige wijze door toen hij het Junior Eurovisie Songfestival won met het liedje Click Clack. Het is nog altijd de enige Nederlandse overwinning.

Door: ANP