Universiteit Utrecht

De Nederlands-Indiase plantencelbioloog Pankaj Dhonukshe is door de Universiteit Utrecht (UU) schuldig bevonden aan het manipuleren van gegevens in tenminste 4 wetenschappelijke artikelen. Dhonukshe knipte en plakte in fotomateriaal zonder hier melding van te maken in de publicaties. Ook zijn collega's wisten niet van het handelen van Dhonukshe. Dit meldt de Volkskrant. 

Volgens de UU is de manier van werken van de bioloog ontoelaatbaar en betreft het een schending van de wetenschappelijke integriteit. 
 
In april vorig jaar kwamen voor het eerst ondeugdelijkheden met de afbeeldingen aan het licht. Het betreffende artikel in het tijdschrift Cell werd uiteindelijk zelfs teruggetrokken op aandringen van de co-auteurs van Dhonukshe, verbonden aan onder meer de universiteit Wageningen en Amsterdam. 
 
Na uitgebreid onderzoek van de commissie van het landelijk integriteitsorgaan LOWI en aanvullend technisch onderzoek van de Universiteit Utrecht, is de conclusie dat Dhonukshe beeldelementen van verschillende proeven tezamen als één resultaat in artikelen meldde. Bij de 180 afbeeldingen in vier verschillende papers is dit tien keer gedaan. 
 
De UU benadrukt dat de co-auteurs van de bioloog geen blaam treffen en niemand dit redelijkerwijs had kunnen opmerkingen. De veranderingen waren daarvoor 'te subtiel'. 
 
Dhonukshe ruilde zijn werk in Utrecht begin vorig jaar in voor een baan in Gent. Hiervoor kreeg hij een Europese ERC-beurs van 2 miljoen euro en de VIDI-beurs (NWO) van 278.000 euro. Nadat de Gentse werkgever lucht kreeg van kwestie is Dhonukshe daar op staande voet ontslagen. Het is nog onduidelijk wat er met zijn beurzen gebeurd, aldus een woordvoerder van het NWO. 
 
© Nationale Onderwijsgids