Robbert Dijkgraaf, eredoctoraat, natuurkundige

NIJMEGEN (Novum) - De natuurkundige Robbert Dijkgraaf krijgt een eredoctoraat van de Radboud Universiteit in Nijmegen. De hoogleraar wordt onderscheiden voor zijn wetenschappelijke prestaties als mathematisch fysicus en zijn succes in het toegankelijk maken van wetenschap voor een breed publiek. Dat heeft de universiteit dinsdag bekendgemaakt.

Dijkgraaf werd bij een breed publiek bekend door zijn bezoeken aan televisieprogramma's als De Wereld Draait Door. In een speciale aflevering gaf hij vorig jaar een live uitgezonden college over de oerknal.

De 53-jarige Dijkgraaf was tot vorig jaar president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Tegenwoordig is hij directeur van het Institute for Advanced Study (IAS) aan Princeton in de Verenigde Staten.

Volgens bestuursvoorzitter Gerard Meijer van de Radboud Universiteit slaagt Dijkgraaf er 'als geen ander in om wetenschap voor iedereen zichtbaar en tastbaar te maken’. "Hij ziet kans om abstracte wetenschappelijke thema's te vertalen in tot de verbeelding sprekende verhalen. Daarmee bewijst hij de wetenschap en het algemene publiek een grote dienst."

Het eredoctoraat wordt op 24 mei uitgereikt ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van de katholieke universiteit. Behalve Dijkgraaf worden ook diabetesonderzoeker Frances Ashcroft en bedrijfskundige Robert Edward Freeman onderscheiden.