Volle collegezaal

DEN HAAG - Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek leek in eerste instantie naar voren te komen dat het aantal studenten per universitair docent flink is toegenomen in de afgelopen jaren. Als er echter beter naar de resultaten wordt gekeken, lijkt deze groei mee te vallen. Dat meldt Hoger Onderwijs Persbureau.

De cijfers van het CBS geven aan dat, terwijl het aantal medewerkers aan de universiteiten de afgelopen tien jaar nagenoeg gelijk is gebleven, de hoeveelheid studenten enorm is toegenomen. In het studiejaar 2000-2001 waren er 40.000 medewerkers, in 2010-2011 waren dit er 39.800. De studentenaantallen stegen in dezelfde periode van 166.300 naar 245.300.

Deze groei in studenten ten opzichte van een stagnerend aantal medewerkers lijkt de kritiek op onder andere het uitpuilen van collegezalen tot waarheid te maken. In de eerste telling blijkt echter dat in het medewerkersaantal ook medewerkers van de geneeskundeopleiding werden meegerekend, terwijl die in de tweede telling meetellen bij het personeel van academische ziekenhuizen. Dit zorgt voor een afname van ruim 7000 medewerkers in de tweede telling.

Daarnaast is sinds de eerste telling ook de overhead aan universiteiten flink afgenomen. Waar in 2000 nog 61,7 procent van de medewerkers bestond uit ondersteunend personeel, is dit percentage in 2011 afgenomen tot 42,6 procent. Vanwege deze veranderingen laten de cijfers zich lastiger vergelijken. Dat ze bewijs leveren voor de afname in aandacht voor studenten is in ieder geval twijfelachtig.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem