Extra veiligheidsmaatregelen voor verschillende wetenschappers

Bij 59 wetenschappers en universiteitsmedewerkers zijn er tussen november 2022 en december 2023 speciale veiligheidsmaatregelen getroffen. In de Monitor externe intimidatie, haat en bedreiging van wetenschappers staat dat er contactgegevens van websites zijn gehaald en dat mensen zijn verplaatst voor hun eigen veiligheid. Dat meldt de NOS.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Universiteiten van Nederland en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek kwamen eind 2022 met het meldpunt WetenschapVeilig.

Activisme in de samenleving groeit 

De wetenschapsorganisaties geven aan dat het activisme in de samenleving groeit en ook de norm vervaagt steeds meer. Wetenschappers durven daarom niet meer zo goed hun werk te publiceren. Ze zijn bang voor alle negatieve reacties van buitenaf. Vooral wetenschappers en universiteitsmedewerkers die bezig zijn met onderwerpen als de oorlog tussen Israël en Hamas, klimaatverandering of migratie vinden het lastig om hun werk in de openbaarheid te brengen.

Veiligheid wetenschappers 

Voorzitter Van den Berg van Universiteiten van Nederland vindt de uitkomsten van de monitor niet acceptabel. Dat zegt hij in De Telegraaf. Als wetenschappers zich zorgen moeten maken over hun veiligheid en niet meer hun werk durven te publiceren, dan is dat een groot probleem voor Nederland. “De wetenschap wordt al steeds vaker in twijfel getrokken Het is belangrijk dat wetenschappers zich veilig genoeg voelen om te communiceren”, aldus Van den Berg.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk