Resterend bedrag hbo-fraude Hogeschool Zeeland in een keer afgelost

Het ministerie van Onderwijs heeft een flinke betaling ontvangen van de Hogeschool Zeeland. Begin 2000 sjoemelde de hogeschool met het aantal studenten dat er een opleiding volgde en ontving daardoor 23,9 miljoen euro te veel aan subsidie. Toen het ministerie achter deze hbo-fraude kwam, kreeg de HZ 20 jaar de tijd om dit geld terug te betalen in termijnen. De resterende bedragen over 2022 tot en met 2025 zijn in een keer betaald: er is een laatste bedrag van 4,7 miljoen euro afgelost. Dit meldt PZC. 

Rond 2001 verhoogden meerdere hogescholen hun studentenaantallen onterecht om meer geld te kunnen ontvangen van het ministerie van Onderwijs. Gezamenlijk hadden ze 96 miljoen euro te veel gedeclareerd. De onderwijsinstellingen uit Amsterdam, Deventer en Zeeland kregen de kans om het geld terug te betalen. Het gaat vooral om geld dat ze ontvingen voor buitenlandse studenten die er niet waren geregistreerd of nauwelijks hadden gestudeerd.

De HZ betaalde het bedrag van 23,9 miljoen euro tot 2021 terug in termijnen. In 2022 is het resterende bedrag in een keer overgemaakt. Reden hiervoor: het ministerie beloofde een korting van een half miljoen bij versnelde afbetaling.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky