Studiestress

AMSTERDAM - Het Bureau Studenten Psychologen (BSP) in Amsterdam ziet een toename van het aantal studenten dat zich bij het bureau aanmeldt. Vorig jaar waren dat er 1286 van voornamelijk de Universiteit van Amsterdam (UvA) en 355 van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Dat meldt Metronieuws.

De studententijd brengt voor veel studenten erg veel heftige veranderingen met zich mee. "Je moet nieuwe vrienden maken, je eigen financiën beheren, op jezelf wonen, verleidingen van drank en drugs weerstaan. Dit zijn veel veranderingen", aldus studentenpsycholoog Esther Boucher. Al deze problemen samen zorgen nogal eens voor studievertraging. 

De studenten die zich aanmelden zijn grotendeels tussen de 21 en 24 jaar. Volgens Boucher komt dit doordat in het eerste jaar er nog enigszins een structuur is, die vanaf het tweede jaar wegvalt. Het overgrote deel van de studenten (77 procent) neemt daarbij zelf het initiatief om naar de psycholoog te gaan.

Van alle aanmelding is ongeveer tweederde vrouw. Het verschil tussen mannen en vrouwen is dat mannen vaak studie-vermijdend gedrag vertonen en vrouwen juist overijverig zijn. Mannen hebben erg veel moeite verleidingen te weerstaan, zoals blowen, gamen en studieverenigingen. Vrouwen krijgen door hun ijver juist vooral te maken met paniekaanvallen en slapeloosheid. In beide gevallen leidt het vaak tot uitstel.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem