Diederik Stapel

AMSTERDAM - Bij de presentatie van het eindrapport van de commissie-Levelt over de fraude door Diederik Stapel, stelden de rectores magnifici van de betreffende universiteiten maatregelen te namen om herhaling te voorkomen. Dat meldt de NOS.

Zo wil rector magnificus Van den Boom van de Universiteit van Amsterdam (UvA) ervoor zorgen dat wetenschappers niet meer alleen onderzoek kunnen doen. "Informatie wordt gedeeld, omdat blijkt dat sociale controle op de werkvloer essentieel is", aldus de rector magnificus, die zich kon vinden bij de uitspraak van de commissie dat de wetenschappelijke cultuur binnen de instellingen waar de fraude werd gepleegd niet kritisch genoeg was.

Promovendi aan de Universiteit van Tilburg (UvT) worden voortaan door twee supervisoren begeleid. Rector magnificus Eijlander van de UvT vindt het onbegrijpelijk hoe de fraude 15 jaar lang op deze schaal plaats heeft kunnen vinden.

Ook de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) zal de aanbevelingen van de commissie overnemen. "Ook hier geldt dat gezamenlijk de krachten bundelen, tot de beste resultaten leidt", aldus rector magnificus Sterken van de RuG. Volgens hem zijn vooral beginnende onderzoekers geschaad door de fraude van Stapel.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem