NWO

WAGENINGEN - De NWO Chemische Wetenschappen keert voor de vijfde maal de Athena-premie uit, ditmaal aan Marleen Kamperman, universitair docent aan de Wageningen Universiteit & Researchcentrum.

De premie is vernoemd naar de Griekse godin van de wijsheid Athene en bestaat uit een geldbedrag van 100.000 euro. Dit bedrag zal voor een periode van maximaal drie jaar worden verstrekt ten behoeve van onderzoek van de Veni-laureaat. Kamperman zal het geld gebruiken voor haar Veni-project waarin zij onderzoek doet naar kleefmiddelen die zijn geïnspireerd op natuurlijke kleefsystemen, zoals bij gekko's en vliegen.

De kleefsystemen bevatten geen lijm, maar bestaan uit een ingewikkelde oppervlaktestructuur op de pootjes van de dieren. Dit biedt als voordeel dat een dergelijk systeem meerdere malen gebruikt kan worden, en makkelijk los kan laten.

Met het programma probeert de NWO Chemische Wetenschappen de benoeming van talentvolle vrouwelijke onderzoekers op vaste posities stimuleren. Het percentage vrouwen dat werkzaam is in de bètawetenschappen is namelijk erg laag, vooral in de hogere posities.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem