Meer bonus maakt niet onethischer

BREUKELEN - Uit promotieonderzoek van Raymond Zaal aan de Nyenrode Business Universiteit blijkt dat hogere bonussen in de financiële sector niet leiden tot een hogere mate van onethisch gedrag van medewerkers.

Het onderzoek, waarin de mate van beloning van financiële prestaties en de hoeveelheid onethisch gedrag in organisaties werd onderzocht, is het eerste grootschalige onderzoek in de financiële sector over dit onderwerp. Onethische handelingen werden in het onderzoek beschreven als algemeen ongeaccepteerde handelingen, zoals het geven van onjuiste informatie, de manipulatie van rapportages en het verkeerd voorlichten van klanten.

In het onderzoek kwam ook naar voren welke zaken wel leiden tot onethisch gedrag, waarbij hij onderscheid maakte tussen onethisch gedrag jegens collega's en jegens klanten. De focus die er nu is op het beloningssysteem zou volgens Zaal beter gericht kunnen worden op het bieden van ondersteuning aan medewerkers, zodat zij moreel verantwoorder kunnen werken.

Zaal wijst erop dat moet worden opgepast met het generaliseren van zijn onderzoeksresultaten. Wel ontbrak volgens hem een empirische fundering in het publieke debat over de bonussen in de financiële sector. Hij concludeert daarom dat de uitkomsten van zijn onderzoek enige nuance bieden in de discussie over het beleid van beloning en bonussen in deze sector.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem