Finance studenten zijn het populairst onder werkgevers

Studenten die Finance studeren zijn onder werkgevers het populairst. De Erasmus Universiteit behoudt daarnaast haar leiderschapspositie,  met maar liefst 13 noteringen in de top 50 lijst met meest populaire studies onder werkgevers. Dit komt naar voren uit onderzoek van carrièrenetwerk Magnet.me, dat de populariteit van studies onder werkgevers onderzocht. De resultaten zijn gebaseerd op het aantal keren dat studenten met een bepaalde studieachtergrond werden benaderd op Magnet.me. Dat meldt Magnet.me.

De populairste studie onder werkgevers is dit jaar de masteropleiding Finance van de Vrije Universiteit Amsterdam, gevolgd door de Finance master van Tilburg University op de tweede plek. In totaal heeft deze studierichting acht noteringen in de top 50, inclusief de eerste en tweede plaats. Een opvallende groei, aangezien vorig jaar slechts drie finance-gerelateerde studies de lijst haalden. 

Medeoprichter en CEO van Magnet.me, Laurens van Nues: “De financiële sector is erg groot, de grote banken maken recordwinsten en Fintech is enorm in opkomst. Daarmee stijgt de vraag naar finance studenten. Ze zijn daarbij ook buiten deze sector inzetbaar, bijvoorbeeld als consultant of als business analyst.” 

AI

Daarnaast is de toename van data-gerelateerde studies in de lijst opmerkelijk, van vijf vorig jaar naar veertien dit jaar. Dit weerspiegelt de groeiende vraag van werkgevers naar talent dat data kan begrijpen en analyseren, wat essentieel is voor het genereren van waardevolle inzichten ter verbetering van bedrijfsprestaties. Deze trend gaat hand in hand met de groeiende interesse van werkgevers in studenten met kennis van Artificial Intelligence (AI). Voor het eerst genoteerd in de top 50, heeft deze studierichting direct drie noteringen veroverd. De hoogst gerangschikte is de AI-bacheloropleiding aan de VU Amsterdam, gevolgd door twee AI-masteropleidingen aan respectievelijk de Universiteit Utrecht en Tilburg University.

Erasmus Universiteit Rotterdam 

De Erasmus Universiteit Rotterdam etaleert wederom haar koppositie in de top 50 meest populaire studies, met in totaal dertien noteringen. Op enige afstand volgt Tilburg University met negen noteringen in de lijst, die met een jaarlijkse toename van 5 noteringen als grootste stijger uit het onderzoek komt. Plek drie wordt gedeeld door de twee Amsterdamse universiteiten, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit, met beide 5 noteringen. 

Dat juist deze vier business gerichte universiteiten in de top staan is niet gek. De ranglijst van universiteiten gaat namelijk gelijk op met de populariteit van finance-, data- en AI-studies, die voornamelijk door deze universiteiten worden aangeboden. Deze groei leidt echter wel tot een mindere aanwezigheid van juridische en technische wo-studies en business gerelateerde hbo-opleidingen in de top 50, ten opzichte van vorig jaar. 

Financiële sector

Van Nues hierover: “Het is belangrijk om te vermelden dat deze studenten nog steeds net zo in trek zijn als voorgaande jaren als we wat breder kijken dan de top 50. In de absolute top zien we dit jaar echter dat finance- en data-gerelateerde studies domineren. De financiële sector is booming en de vraag naar data neemt in elke bedrijfstak toe. Dat blijkt ook uit deze cijfers.”

Door: Nationale Onderwijsgids