Normal_werk_werkzoekende_werkloos_arbeidsmarkt

Uit het onderzoek Studie & Werk 2012, uitgevoerd door Elsevier en SEO Economisch Onderzoek naar de arbeidsmarkt voor pas afgestudeerden, blijkt dat een op de drie pas afgestudeerde academici onder het afstudeerniveau aan het werk is, zo meldt Elsevier. Onder afgestudeerde hbo´ers is de situatie iets minder zorgelijk: hier geldt dit voor een op de vijf alumni. Starters zijn dit jaar genoodzaakt flink in te leveren op hun arbeidsvoorwaarden.

De arbeidssituatie van hoogopgeleide starters op de arbeidsmarkt is in het afgelopen jaar alleen maar slechter geworden. Niet alleen verdienen ze minder dan de studenten die een jaar eerder begonnen met werken, ook is de kans op een vast contract nog nooit zo laag geweest als nu.

Een positieve noot is dat de zoektocht van afgestudeerden naar werk niet meer tijd kost dan een jaar geleden. De werkloosheid onder hbo'ers ligt momenteel op 4 procent en voor academici op 5 procent. Deze percentages liggen nog steeds onder het landelijk gemiddelde van 6 procent.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen