Leerlingen speciaal onderwijs leren koken van een échte sterrenkok

Kinderen van HUB in Veghel, een school voor speciaal onderwijs, weten nu hoe ze olé tabouleh moeten maken. Voor de mensen die geen idee hebben wat dit gerecht precies is, het is een Arabische salade met gegrilde groente. Tijdens het evenement ‘Kok in de Klas’ leerden de kinderen dit recept van sterrenkok Hans Derks van restaurant Versaen. Dat meldt Het Brabants Dagblad.

De kinderen van HUB zitten in kleine groepjes en voor hen liggen alle ingrediënten voor een olé tabouleh. Omdat het gerecht alle producten uit de schijf van vijf bevat, is het ook een gezond recept.

Zelf koken 

Na een klassikale uitleg mogen de kinderen zelf gaan koken en beginnen ze met het snijden van de verschillende soorten groenten. De kok staat in de klas om vooral kinderen enthousiast te maken over koken. Dat is ook volgens Bob Blokhuis, projectleider Smaaklessen, het belangrijkste doel van ‘Kok in de Klas’.

‘Kok in de Klas’ ontstond toen Bloekhuis het een leuk idee vond om een kok in aanraking te brengen met kinderen. “Een kok kan heel goed zijn passie overbrengen. Hij kan uitleggen wat hij allemaal doet in de keuken en dat pikken kinderen snel op.”

Kok in de klas 

Chefkok Derks doet dit keer voor de eerste keer mee aan ‘Kok in de Klas’. Volgend jaar doet hij zeker weer mee, want hij merkt dat de kinderen erg enthousiast zijn tijdens het koken. “Deze praktische manier van leren is natuurlijk perfect.”

Blokhuis wil ook aan de kinderen meegeven dat ze vooral hun ouders in de keuken mogen gaan helpen. “Ieder kind krijgt ook een recept mee naar huis. Hier staan ook tips in om de verschillende vaardigheden te leren.”

De meeste leerlingen zijn aan het einde van de ochtend klaar met koken, en dan is het natuurlijk de bedoeling dat ze hun eigen gerechten gaan proeven. Gelukkig vinden de meeste kinderen het gerecht erg lekker.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk