Normal_interior-design-of-a-kindergarten-classroom-2022-09-16-08-40-46-utc__1_

Er zijn in Spijkenisse twee basisscholen voor speciaal onderwijs: de Branding en de Tandem. Op SBO de Branding maken ouders zich zorgen over twee dingen: de plaatsing van leerlingen uit het reguliere onderwijs in het schoolgebouw en de splitsing van De Branding. Kinderen van De Branding worden overgeplaatst naar andere SBO. Dit meldt Groot Nissewaard.nl. 

Tachtig leerlingen van de groepen 7 en 8 van CBS De Hoeksteen krijgen plaats in het gebouw van SBO de Branding. Ouders zijn daar niet blij mee. “Die kinderen zitten niet voor niets op een school met kleine klassen om de prikkels laag te houden en één op één begeleiding te kunnen bieden.” Volgens Maarten Groeneveld van Scholengroep Nissewijs mag de gemeente kijken naar gebruik van een schoolgebouw dat ruimte overheeft.

Inclusiebeleid

Vanwege het inclusiebeleid van de overheid zijn er bijna 50 procent minder leerlingen op De Branding dan voorheen. Daardoor staan veel lokalen leeg. Groeneveld stelt dat het gebouw prima de groepen apart van elkaar kan opvangen. Daarnaast gaat het om een tijdelijke oplossing omdat de Hoeksteen straks een nieuw schoolgebouw krijgt.

Splitsing De Branding

Dan is er nog de geplande splitsing van De Branding. Jonge leerlingen van deze SBO worden overgeplaatst naar de ander basisschool voor speciaal onderwijs, De Tandem. Volgens ouders worden hun kinderen hiermee losgetrokken van hun veilige omgeving en geplaatst in een geheel nieuwe omgeving, “met alle gevolgen van dien”. Ouders zeggen dat dit nu al zijn weerslag heeft op de kinderen, die thuis moeilijker gedrag vertonen, een slechtere nachtrust hebben en continu stress hebben. De Nissewijs roept ouders op om dit te bespreken met de schooldirectie, maar ouders denken niet dat dit zin heeft. Zij stellen zelfs dat de directie heeft gezegd de kinderen anders maar van school te halen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky