Over aanpak personeelstekort maken verschillende partijen afspraken

De vakbonden, het ministerie van OCW en de sectororganisaties zijn het eens geworden over de nieuw te nemen stappen in de uitwerking van het in april 2022 afgesloten onderwijsakkoord rondom de aanpak van het personeelstekort. Er wordt nog meer vaart gezet achter de thema’s regionale aanpak, onderwijstijd, bevoegdheden en opleiden. Over de uitwerking hiervan gaan de betrokken partijen binnenkort met hun achterban in gesprek. Dat meldt de PO-Raad. 

Met de verdere uitwerking van het personeelstekort heeft de minister ook de metingen van de personeelstekorten in het primair onderwijs naar de Tweede Kamer verstuurd. De tekorten zijn sinds vorig jaar oktober weer verder gestegen. Het totale landelijke lerarentekort bedraagt nu 9,5 procent van de werkgelegenheid van leraren. Dat is ongeveer een tekort van zo’n 9.700 fte. Daarbij gaat het om het aantal openstaande vacatures en verborgen tekorten.

Speciaal basisonderwijs 

Het tekort aan leraren binnen de vijf randstedelijke grote steden ligt veel hoger dan daarbuiten. De tekorten zijn het grootst binnen het speciaal basisonderwijs. Het gemiddelde tekort daar bedraagt een kwart van de werkgelegenheid op de scholen.

Tekort aan schoolleiders 

Het totale landelijk gemiddelde tekort aan schoolleiders is ook gestegen. Dat bedraagt nu ongeveer 1.100 fte, 13,6 procent van de werkgelegenheid voor de schoolleiding. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk